0 Shares 423 Views

„Bizareriile” naturii: Cum arata PIETRELE VII sau INSUFLETITE! FOTO

bizar Aug 13, 2014
0 424
Bizareriile naturii Cum arata PIETRELE VII sau INSUFLETITE! FOTO0

Una dintre cele mai bizare plante din natura este Lithops, supranumita si pietrele vii sau pietrele insufletite.

Lithops e una dintre cele mai cautate plante. Creste in zonele foarte uscate cu tulpinile ingropate in pamantul pietros si uscat si numai cu varfurile tulpinilor vizibile. Majoritatea si-au facut sabloane complexe la varfurile frunzelor, lucru care le face sa aiba aspect de piatra, de unde numele de pietre vii.

I se mai spune si “piatra insufletita” sau “piatra vie” din pricina adaptarilor pe care le-a realizat in conditiile climatice aspre din Namibia si Africa de Sud. Privita mai atent, insa, planta functioneaza ca oricare alta, iar frunzele, nicidecum absente ci doar transformate, s-au specializat mai mult in retinerea umezelii.

Aspectul plantei Lithops, asemanator cu al unei pietre, este explicat de cercetatori ca o masura de evitare a pradatorilor. Din fericire pentru iubitorii florilor de apartament, oricine poate avea in propria locuinta una sau mai multe exemplare de Lithops intrucat semintele plantei suculente se comercializeaza intens mai ales pe internet.

Un alt avantaj il constituie faptul ca plantele nu sunt pretentioase si nu necesita conditii exceptionale de crestere. Toate cele necesare sunt: lumina, caldura si un sol bine drenat. In regiunile temperate ale Pamantului, plantele se tin complet uscate pe parcursul anotimpului rece, si se uda doar dupa ce frunzele vechi au fost inlocuite de altele noi.

In schimb, se uda toamna, inainte sa intre in perioada de dormitare ce are loc iarna. Cele mai bune rezultate, in cazul plantei Lithops, se obtin in conditii de sera.

Un alt motiv bun pentru a creste pietre vii e ca au flori mari ca si margaretele ce apar dintre cele doua frunze.

Pretentii fata de conditiile de mediu

Habitatul de unde provine lithops este foarte uscat si fierbinte deci conditiile ‘de bastina’ trebuiesc imitate daca vreti sa cresteti cu succes pietre vii. Pastrati plantele la o temperatura de 25°C – 35°C in timpul verii si nu mai putin de 10°C in timpul iernii. Puteti pastra si temperatura mai rece atata timp cat plantele au multa lumina si compostul este uscat, dar nu rezista la inghet.

5.

Bizareriile naturii Cum arata PIETRELE VII sau INSUFLETITE! FOTO5

You may be interested

Descoperirea despre armata de teracota care te va pune serios pe ganduri!
STIINTA
0 shares942 views

Descoperirea despre armata de teracota care te va pune serios pe ganduri!

Eusebiu Colompar - Oct 17, 2016

Noi descoperiri ar putea rescrie istoria Armatei de Teracota. Cei 8.000 de soldati de teracota care s-au pastrat in interiorul mormantului primului imparat…

Gadgetul care iti face casa buna cu vecinii. Poti sa dai cate gauri vrei
TEHNOLOGIE
0 shares718 views

Gadgetul care iti face casa buna cu vecinii. Poti sa dai cate gauri vrei

Eusebiu Colompar - Oct 17, 2016

Gadgetul care te salveaza cand vecinul foloseste bormasina la 7 dimineata. Aproape 3.000 de oameni au investit pentru ca acest gadget sa devina…

Cat de multa apa mai are Pamantul?
STIINTA
0 shares915 views

Cat de multa apa mai are Pamantul?

Eusebiu Colompar - Oct 17, 2016

Nivelul apei de pe Pamant este mic, comparabil cu alte planete din sistemul solar. Pamantul detine 1.333 kilometri cubi de apa, in timp…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category