0 Shares 184 Views 4 Comments

Intrebarea unui student, pentru care nu s-a gasit nici un raspuns. Daca il stii, cercetatorii te premiaza

bizar Dec 18, 2012
0 185 4
17 gheata

Cercetatorii sunt dispusi sa plateasca pe cel care va deslusi misterul: De ce apa fierbinte ingheata mai repede decat apa rece?

Societatea Regala de Chimie ofera suma de 1.000 de lire sterline pentru persoana care va gasi o explicatie pentru acest fenomen, scrie Dailymail.co.uk. Problema nu a putut fi rezolvata nici de Aristotel, Francis Bacon sau Rene Descartes.

Problema stiintifica este cunoscuta ca efectul Mpemba. Studentul din Tanzania, Erasto Mpemba a lansat intrebarea mai multor profesori, insa nu a stiut nimeni sa-i raspunda.

Mpemba a studiat problema timp de cinci ani si l-a intrebat pe profesorul Denis Osborne, de la Universitatea Dar es Salaam:

Daca iei doua recipiente cu un volum egal si una are 35 de grade, iar cealalta 100 de grade, cea mai fierbinte va ingheta prima. De ce?

Profesorul nu a fost capabil sa raspunda, iar problema a ramas cunoscuta sub numele de efectul Mpemba.

Brian Emsley, reprezentant media de la Societatea Regala de Chimie, a scris in The Guardian ca cel care obtine premiul de 1000 de lire sterline trebuie sa aiba o gandire creativa si sa fie convingator.

La acest fenomen contribuie mai multe efecte fizice, insa tot nu a fost descoperit acela care sa arate cauza exacta.

Teoriile formulate pe baza evaporare, convectie si super-racirea au fost puse in discutie, insa intrebarea ramane in continuare fara raspuns.

You may be interested

Descoperirea despre armata de teracota care te va pune serios pe ganduri!
STIINTA
0 shares948 views

Descoperirea despre armata de teracota care te va pune serios pe ganduri!

Eusebiu Colompar - Oct 17, 2016

Noi descoperiri ar putea rescrie istoria Armatei de Teracota. Cei 8.000 de soldati de teracota care s-au pastrat in interiorul mormantului primului imparat…

Gadgetul care iti face casa buna cu vecinii. Poti sa dai cate gauri vrei
TEHNOLOGIE
0 shares724 views

Gadgetul care iti face casa buna cu vecinii. Poti sa dai cate gauri vrei

Eusebiu Colompar - Oct 17, 2016

Gadgetul care te salveaza cand vecinul foloseste bormasina la 7 dimineata. Aproape 3.000 de oameni au investit pentru ca acest gadget sa devina…

Cat de multa apa mai are Pamantul?
STIINTA
0 shares991 views

Cat de multa apa mai are Pamantul?

Eusebiu Colompar - Oct 17, 2016

Nivelul apei de pe Pamant este mic, comparabil cu alte planete din sistemul solar. Pamantul detine 1.333 kilometri cubi de apa, in timp…

4 Responses

 1. Conform chinezilor universul manifestat are o natura trinitara, feminin, masculin si neutru, yin – yang si linatul ce le patrunde si le leaga. Una din legiile cvreatiei, conform viziunii chineze este ca „Extremul Yin se transforma in Yang, si extremul Yang se transforma in Yin”, Sunt niste paradoxuri ale existentei se pare si din cate stiti, diagrama yin -yang contine in mijlocul yin-ului un punct yang si in mijlocul yang-ului, un punct yin. Caldura este un aspect yang, iar frigul, un aspect yin. Apa dusa la punctul de fierbere inseamna un yang in exces pt apa si probabil este este chiar mai yin decat apa rece , de aceea cred ca ingheata mai repede. Interesant este si fenomenul acela cand se arunca apa clocotita in ger la -40 de grade si aceasta se transforma instantaneu in zapada. Daca ar fi aruncat apa rce nu cred ca s-ar fi intamplat asa. Sunt multe mistere legate de apa .. inca.

  Reply
 2. eu vad situatia in felul urmator: doua corpuri cu aceeasi masa se afla la inaltimi diferite. primul este la o inaltime mai mare. amandoua vor atinge solul la un momentdat insa nu cu aceeasi viteza. cel care este mai sus va atinge solul mai tarziu,insa cu o viteza mai mare.facand raportul la intrebarea la care incerc sa raspund,ma gandesc ca trebuie sa existe o legatura intre faptu ca moleculele din apa incalzita sunt mult mai „agitate” decat cele din apa cu o temperatura mai rece,astfel transferul de caldura este mult mai rapid.

  Reply
 3. se numeste Termodinamica ..si se studiaza deja de multa vreme ..sunteti in urma ..are legatura cu electronu de pe ultimul strat de oxigen care daca sunt fierbinti si sunt supusi unei temperaturi scazute la peste -31 de grade absorb mult mai repede frigul pentru ca miscarea electronilor in apa fierbinte este mult mai rapida si atunci absorbtia frigului mult mai intensa …simplu..!!!

  Reply
 4. se numeste Termodinamica ..si se studiaza deja de multa vreme ..sunteti in urma ..are legatura cu electronu de pe ultimul strat de oxigen care daca sunt fierbinti si sunt supusi unei temperaturi scazute la peste -31 de grade absorb mult mai repede frigul pentru ca miscarea electronilor in apa fierbinte este mult mai rapida si atunci absorbtia frigului mult mai intensa …simplu..!!!

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category